Hoe doe je een website analyse?

Waarom doe je een website analyse?

Een goed geoptimaliseerde website is de basis voor online succes. Maar hoe weet je zeker dat jouw optimalisaties daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren? Met de razendsnelle vooruitgang in webtechnologie is het cruciaal om je website voortdurend bij te werken. Een uitgebreide website-analyse speelt hierbij een sleutelrol. In deze blog verkennen we geavanceerde analysemethoden en delen we praktische tips om je optimalisatie naar een hoger niveau te tillen.

Website laten maken Speak

Wat doe je bij een website analyse?

Een website-analyse is essentieel voor het verkrijgen van diepgaand inzicht in het gedrag van je bezoekers en het opsporen van technische knelpunten. Dit proces maakt duidelijk waarom je website mogelijk niet de gewenste hoeveelheid verkeer of conversies behaalt. Een grondige analyse gaat verder dan oppervlakkige statistieken en onthult belangrijke aspecten zoals gebruikersinteractie, conversiemomenten en de algehele technische staat van je website.

  1. Verouderde inhoud: Zowel tekst als visueel materiaal moet up-to-date zijn.

  2. 404-pagina’s: Onbruikbare links die de gebruikerservaring verstoren.

  3. Onjuiste links: Foutieve koppelingen die het navigeren bemoeilijken.

  4. Niet-mobielvriendelijk ontwerp: Essentieel in een tijd waarin mobiel verkeer domineert.

  5. Onduidelijke call-to-actions: Minder conversies door slecht gebruik van call-to-actions.

Visual

Stap 1: De functionaliteit van je website

De technische aspecten van een website zijn belangrijk voor een goede gebruikerservaring. Denk hierbij aan laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid en het vermijden van gebroken links. Als een website traag is, foutieve pagina's heeft, of niet goed werkt op mobiel, zullen bezoekers snel afhaken. Het is dus belangrijk om deze problemen op te sporen en op te lossen. Gelukkig zijn er handige tools die je hierbij kunnen helpen.

 

  • Google PageSpeed: Voor het achterhalen van laadsnelheid.

  • Screaming Frog: Voor het vinden van gebroken links.

  • GTmetrix: Geeft gedetailleerde rapporten over de prestaties van je website.

  • Mobile-Friendly Test (Google): Controleert of je website goed werkt op mobiele apparaten.

Stap 2: De content van je website

Na het controleren van de technische aspecten, is het tijd om naar de content van je website te kijken. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Is de content up-to-date en relevant voor je doelgroep?

  2. Klopt de informatie en zijn de gegevens verifieerbaar?

  3. Voegt de content waarde toe aan de website?

Het beoordelen van de relevantie en waarde van je content kan subjectief zijn. Daarom is het verstandig om meerdere mensen om feedback te vragen om een breder perspectief te krijgen. Daarnaast kunnen tools zoals Ahrefs en SEranking je helpen om de tekst te optimaliseren voor zoekmachines, wat we in de volgende stap verder zullen bespreken.

Webdevelopment

Stap 3: De vindbaarheid van je website

Bezoekers zijn cruciaal voor het succes van een website. Om bezoekers binnen te krijgen, is goede SEO en SEA tegenwoordig noodzakelijk in de meeste markten.

  1. SEO (Search Engine optimization): Door het toevoegen van interne linking (verwijzingen naar andere pagina's van je website) en populaire zoekwoorden in je pagina zullen zoekmachines zoals Google en Bing je pagina's hogere prioriteit geven in de zoek resultaten. Tools die je hiervoor kan gebruiken zijn Ahrefs en SEranking.

  2. SEA (Search Engine Advertising): Door gebruik te maken van platformen zoals Google Ads, Meta Ads of Bing Ads kan je je website naar mensen adverteren, wat voor veel bedrijven een zeer positieve investering kan zijn.

En wat nu?

Een grondige website-analyse geeft je inzicht in zowel de sterke als de zwakke punten van je site. Door de technische prestaties, de content en de vindbaarheid van je website te evalueren, kun je gerichte verbeteringen doorvoeren. Blijf je website regelmatig controleren en bijwerken, want in de snel veranderende digitale wereld is voortdurende optimalisatie een must.

Wil je meer weten over hoe je jouw website kunt optimaliseren? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consultatie of een demo van onze tools en services.

Website voor Kooi