5 redenen waarom mensen je website verlaten

Klaar met een hoog bouncepercentage?

In de dynamische wereld van webdesign en gebruikers- ervaring is het een uitdaging om bezoekers vast te houden. Niemand wil een hoog bouncepercentage zien, maar wat drijft gebruikers eigenlijk weg? Hier zijn vijf belangrijke redenen waarom mensen je website verlaten en wat je eraan kunt doen.

Kladbok en laptop
Visual

1. Slechte Navigatie

Niets is zo frustrerend als verdwaald te zijn op een website en niet kunnen vinden wat je zoekt. Een duidelijke, intuïtieve navigatie is essentieel om bezoekers op je site te houden en hen te helpen de informatie te vinden die ze nodig hebben. Zorg ervoor dat je call-to-actions (CTA’s) goed zichtbaar en logisch geplaatst zijn, zodat bezoekers moeiteloos door je site kunnen navigeren.

 

Vergeet niet: eenvoud is de sleutel. Een goed gestructureerde navigatie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Denk aan overzichtelijke menu's, goed geplaatste knoppen en een consistente lay-out.

 

Verbeterpunten:

 

  • Gebruik duidelijke labels voor menu-items.

  • Maak gebruik van breadcrumbs zodat bezoekers weten waar ze zich bevinden.

  • Zorg dat belangrijke pagina's niet meer dan drie klikken verwijderd zijn.

  • Zet links naar belangrijke pagina's op opvallende plekken.

2. Slechte Content

Content is koning, maar alleen als het boeiend en goed gestructureerd is. Vermijd saaie teksten en een eentonig design, want dit kan bezoekers snel doen afhaken. Zorg ervoor dat je informatie actueel en gemakkelijk te lezen is. Gebruik pakkende koppen, korte alinea’s en visuele elementen om je content aantrekkelijk en levendig te maken. Goede content houdt bezoekers langer op je site en stimuleert om verder te verkennen. Daarnaast versterkt kwalitatieve content je merkreputatie en verbetert het de SEO-prestaties van je website.

Verbeterpunten:

  • Schrijf in een heldere en actieve stijl.
  • Gebruik bullet points en lijsten om informatie overzichtelijk te presenteren.
  • Voeg relevante afbeeldingen en video's toe om de tekst te ondersteunen.
Pagespeed audit

3. Laadsnelheid

Niets jaagt bezoekers sneller weg dan een trage website. In een tijdperk waarin snelheid essentieel is, hebben mensen geen geduld om te wachten tot een pagina volledig geladen is. Dit kan ertoe leiden dat ze je site snel verlaten. Optimaliseer daarom je website om de laadtijden te verkorten, zowel op de homepage als op interne pagina’s. Een snelle website zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor een hogere ranking in zoekmachines. Voor meer informatie over het versnellen van je website en Google Core Web Vitals, klik hier.

Verbeterpunten:

  • Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies om laadtijden te verkorten.
  • Pas cachebeheer toe om herhaalde bezoeken sneller te maken.
  • Minimaliseer CSS en JavaScript.
  • Maak gebruik van tools zoals Google Pagespeed om de prestaties te analyseren.
  • Maak gebruik van een content delivery network (CDN) om de laadsnelheid wereldwijd te verbeteren.
Core Web Vitals

4. Opdringerige Pop-ups

Pop-ups kunnen nuttig zijn voor marketingdoeleinden, maar ze kunnen snel irritant worden als ze te opdringerig zijn. Niemand houdt van pop-ups die de hele schermruimte in beslag nemen, zoals inschrijfformulieren of chatbots die direct in beeld springen. Dit kan bezoekers frustreren en ertoe leiden dat ze je site verlaten. Gebruik pop-ups daarom spaarzaam en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te sluiten zijn.

Een subtielere aanpak kan vaak veel effectiever zijn en voorkomt irritatie. Overweeg bijvoorbeeld tijdgebonden pop-ups die pas verschijnen na een bepaalde periode, of exit-intent pop-ups die alleen verschijnen wanneer een bezoeker de site wil verlaten. Deze vormen van pop-ups zijn minder storend en sluiten beter aan bij de gebruikservaring van je bezoekers.

Verbeterpunten:

  • Beperk het aantal pop-ups per sessie.
  • Zorg dat pop-ups eenvoudig te sluiten zijn.
  • Gebruik exit-intent pop-ups die verschijnen als een bezoeker de site wil verlaten.
  • Personaliseer de inhoud van je pop-ups.
  • Optimaliseer je pop-ups ook voor mobiel gebruik.
  • Experimenteer met animaties of andere manieren om aandacht te trekken zonder pop-ups te gebruiken.
Visual

5. Gebrek aan Contactinformatie

Niets wekt meer wantrouwen dan een website zonder duidelijke contactinformatie. Bezoekers moeten eenvoudig kunnen vinden hoe ze contact met je kunnen opnemen, of dit nu via een contactformulier, e-mailadres, telefoonnummer of live chat is. Transparantie en bereikbaarheid vergroten het vertrouwen en moedigen interactie aan. Bezoekers moeten het gevoel hebben dat er een echt, bereikbaar bedrijf achter de website staat. Plaats deze informatie op een zichtbare plek, zoals in de header, footer of een speciale contactpagina.

Verbeterpunten:

 

  • Plaats contactinformatie in de header en footer.

  • Voeg een contactpagina toe met alle benodigde gegevens.

  • Overweeg een live chatfunctie voor directe ondersteuning.

Blijf optimaliseren

Het voorkomen dat bezoekers je website verlaten, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door aandacht te besteden aan navigatie, content, laadsnelheid, contactinformatie en het gebruik van pop-ups, kun je de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Neem regelmatig de tijd om je website te evalueren en deze veelvoorkomende valkuilen te vermijden. Een prettige en efficiënte gebruikerservaring zal zeker leiden tot tevreden bezoekers en hogere conversies.

Wil je meer weten over hoe je een grondige website-analyse kunt uitvoeren? Klik op de knop hieronder voor uitgebreide informatie en praktische tips om de prestaties van je site te verbeteren. Laat geen optimalisatiemogelijkheden onbenut en zorg voor een optimale gebruikerservaring.